Nadchodzi czas grzybobrania

Sierpień to czas zbiorów nie tylko w przydomowym sadzie, ale to również okres obfitości w środowisku leśnym.

Przy sprzyjającej pogodzie zbiór grzybów to prawdziwa przyjemność, a letnia wyprawa po grzyby to doskonały czas aby spędzić czas na łonie przyrody, wśród ciszy i spokoju. Puszcza Piska obfituje każdego roku w różnorodne grzyby: prawdziwki, podgrzybki, kurki, maślaki, koźlaki, wystarczy tylko koszyk, nóż i troszkę chęci aby móc cieszyć się prawdziwym smakiem leśnych dobroci przez cały rok.

Jakie grzyby zbierać ?

Podstawową zasadą jest zbieranie tylko i wyłącznie owocników grzybów, które dobrze znamy. Nie należy zbierać osobników zbyt młodych, bo to utrudnia określenie gatunku oraz zbyt starych, które z kolei mogą być toksyczne. Jeżeli nie jesteśmy pewni, czy  znaleziony  grzyb jest przydatny do spożycia, to lepiej pozostawić go w lesie.

Czy grzyby w lesie można zbierać bez ograniczeń?

Grzyby w polskich lasach można zbierać bez ponoszenia jakichkolwiek kosztów i w zasadzie bez ograniczeń, ale są pewne wyjątki. Nie wolno ich zbierać w niektórych częściach lasu, gdzie jest stały zakaz wstępu: na uprawach do 4m wysokości, w drzewostanach nasiennych i powierzchniach doświadczalnych, w ostojach zwierzyny. Nie wolno ich także zbierać na obszarach chronionych: w rezerwatach i parkach narodowych. Rygorystycznie należy przestrzegać zakazu wstępu na tereny wojskowe.
Podczas zbiorów warto jednak oszczędzać duże, stare owocniki grzybów, gdyż nie są atrakcyjne kulinarnie, a mają duże znaczenie dla rozwoju grzybów.

Gdzie szukać grzybów?

Wiele doświadczonych grzybiarzy ma już swoje sprawdzone miejsca w których znajdują dorodne okazy. Z pewnością duże znaczenie dla powodzenia naszych zbiorów ma wybór odpowiedniego miejsca. Występowanie większości jadalnych grzybów związane jest z obecnością określonych gatunków drzew. W lesie iglastym, wśród sosen i świerków możemy zaobserwować takie grzyby jak borowik szlachetny, podgrzybek brunatny, mleczaj rydz, zaś grzyby takie jak koźlarz babka i koźlarz czerwony znajdziemy w towarzystwie młodych brzózek. Pieprznik jadalny czyli pospolita kurka rośnie zarówno w lasach iglastych jak i liściastych.
Wiele gatunków grzybów możemy spotkać w miejscach gdzie występuje uszkodzenie wierzchniej warstwy ziemi czyli ściółki. Grzyby należy również szukać w miejscu przeoranym przez dziki, w bruzdach, w zagłębieniach, wzdłuż dróg leśnych i na poboczach. Dotyczy to zwłaszcza kurek, podgrzybków i maślaków.

Jak przechowywać grzyby?

Warto mieć na uwadze, że owocniki grzybów to żyjące organizmy, które nawet po zerwaniu nadal rozwijają się i oddychają wydzielając dwutlenek węgla i wodę. Dlatego bardzo ważne jest prawidłowe przechowywanie darów lasu. Najlepsze są szerokie, wiklinowe koszyki, nie plastikowe wiadra, torby czy woreczki foliowe. Nawet najpiękniejsze owocniki szlachetnych gatunków grzybów mogą być przyczyną zatrucia, gdy przechowywane będą w foliowej torebce i ulegną zaparzeniu.
Najważniejszą zasadą czy to wieloletniego czy to jednorazowego amatora grzybobrania jest aby zbierać tylko te grzyby które są nam dobrze znane!

Źródło: https://www.lasy.gov.pl
Nadleśnictwo Pisz