W jednym z ostatnich artykułów, w zakładce z Puszczy Piskiej przedstawiliśmy korzyści płynące ze zbiorów dziko rosnących owoców, w dzisiejszym wydaniu mamy również kilka propozycji na wykorzystanie obfitości środowiska leśnego.
Początek jesieni, to doskonały czas aby wybrać się do lasu po łatwo dostępne dary natury, a urzekająca paleta barw jesiennych liści dodatkowo pozwoli odpocząć od codziennego zgiełku.
Jarząb pospolity czyli czerwone korale jarzębiny
Najbardziej drogocenne z całej rośliny są jej owoce. Wczesną wiosną są żółte, latem i jesienią stopniowo nabierają koloru soczystej czerwieni, i wtedy są idealne do zbiorów. W surowej formie nie nadają się do spożycia, przede wszystkim ze względu na zawartość toksycznego dla nas kwasu oraz gorzki smak. Owoce jarzębiny po obróbce cieplnej nie są trujące i można je bezpiecznie stosować. Zaleca się aby owoce zbierać po pierwszych przymrozkach, bądź przemrozić w zamrażalce. Owoc jarzębiny swoje właściwości lecznicze zawdzięcza głównie dużej zawartości witaminy C, a także innym cennym witaminom takim jak K,P,A,C,E. Warto również wiedzieć, że jarzębina posiada więcej karotenu niż popularna marchewka.
Jarzębinę stosuje się w stanach zapalnych nerek, kamicy nerkowej, czy podczas zaburzeń krążenia i trawienia, a przyrządza się z niej herbatki, dżemy do mięs, wódki (np. jarzębiak) i likiery.
Bez czarny, wszechstronna roślina
Czarny bez uznawany jest za jedną z najstarszych roślin leczniczych. Drogocenne są nie tylko kwiaty, ale również owoce, które w okresie dojrzałości nabierają czarnego błyszczącego koloru. Przy zbiorach należy pamiętać, że niedojrzałe owoce zawierają toksyczny glikozyd zwany sambunigryną. Dojrzałe owoce bzu, dzięki dużej zawartości witaminy C, prowitaminy A oraz wielu cennych składników mineralnych, takich jak wapń, potas, sód i żelazo to prawdziwa bomba witaminowa, którą możemy stosować na wiele dolegliwości. Preparaty z czarnego bzu skutecznie hamują namnażanie się bakterii i wirusów w naszym organizmie, wykazują właściwości przeciwbólowe, zwiększają odporność organizmu, a także pomagają podczas przeziębienia i grypy wrócić do formy. Dodatkowo pomagają przy takich dolegliwościach jak reumatyzm czy anemia. Owoce czarnego bzu doskonale nadają się na soki, syropy, konfitury, dżemy, a także – wino i nalewki.
Dereń właściwy, zapomniane dobro
Dereń to roślina, której właściwości lecznicze są znane do wieków, mimo tego w dzisiejszych czasach jest to roślina mało doceniana. Na szczególną uwagę zasługują owoce – są niewielkie, podłużne i czerwone. Zawierają mnóstwo pierwiastków mineralnych, w tym żelazo, potas, wapń, fosfor, cynk, miedź i mangan, a także witamin C,P,A, kwasów organicznych i flawonoidów. Dzięki ogromnej ilości żelaza, wspomagają leczenie anemii. Dzięki dużej dawce witaminy C, to kolejna roślina pomocna przy przeziębieniach oraz w walce o lepszą odporność organizmu. Owoce derenia stosowane są również w dolegliwościach żołądkowych, gdyż działają przeciwzapalnie i ściągająco. Z derenia robi się soki, dżemy, nalewki, a owoce derenia robione w słonej zalewie są alternatywą dla greckich oliwek.