Restauratorzy z całego regionu mogą wziąć udział w konkursie kulinarnym o Złotą Chochlę Prezydenta Ełku. Przygotowanie ciekawej potrawy z kuchni mazurskiej może być dobrą okazją na wypromowanie swojego lokalu czy gospodarstwa agroturystycznego.
W konkursie kulinarnym organizowanym co roku w Ełku mogą wystartować właściciele gospodarstw agroturystycznych i osoby reprezentujące hotele oraz pensjonaty, a także lokale gastronomiczne z powiatów ełckiego, giżyckiego, grajewskiego, piskiego, gołdapskiego, augustowskiego, oleckiego i łomżyńskiego. Zgłoszenia przyjmuje wydział promocji w ratuszu. Termin upływa 3 czerwca.
Zadanie konkursowe polega na przygotowaniu potrawy z kuchni mazurskiej, z wykorzystaniem produktów rynku lokalnego. Danie musi zostać przyrządzone zgodne z ideą kuchni slow food. Zwycięzca otrzyma symboliczną Chochlę Prezydenta Miasta Ełku oraz czek o wartości 3 tysięcy złotych. Udział to także dobra okazja do wypromowania swojego lokalu czy gospodarstwa, bo konkurs cieszy się sporym zainteresowaniem mieszkańców Ełku i turystów. Kulinarne zmagania restauratorów odbędą się w niedzielę, 12 czerwca, na Placu Jana Pawła II.