Przypadek świńskiej grypy – szpital zamknięty dla odwiedzających

W związku z pojawieniem się przypadku świńskiej grypy, dyrekcja SPZOZ w Piszu wydała zarządzenie wprowadzające zakaz odwiedzin pacjentów na wszystkich oddziałach szpitala.

Zarządzenie wstrzymujące odwiedziny chorych w piskim szpitala obowiązuje od czwartku i bezpośrednio związane jest z przyjęciem na oddział intensywnej terapii pacjentki z potwierdzonym wirusem AH1/N1, potocznie nazywanym świńska grypa. Jak się dowiedzieliśmy stan pacjentki jest poważy.

– Pacjentka, u której potwierdzona została została świńska grypa nie jest mieszkanką powiatu piskiego. Trafiła do nas z Mrągowa, gdzie tamtejszy szpital nie mógł jej przyjąć z powodu braku miejsc na oddziale wewnętrznym – wyjaśnia Krzysztof Woźniak, zastępca dyrektora szpitala SP ZOZ Szpitala Powiatowego w Piszu. – Chora jest odizolowana od reszty pacjentów, ma odpowiednią opiekę i leki. Wprowadzenie rygoru sanitarnego jest w tej sytuacji działaniem profilaktycznym i nie ma powodu do obaw czy paniki. Takie sytuacje się zdarzają – uspokaja Krzysztof Woźniak.

Dwa dni temu identyczny zakaz odwiedzin wprowadził szpital wojewódzki w Olsztynie. Powodem było również przyjęcie na tamtejsze oddziały pacjentów z wirusem świńskiej grypy.

Świńska grypa lub grypa świń

– zakaźna choroba układu oddechowego świń, którą powodują wirusy grypy typu A lub (rzadziej) wirusy grypy typu C. Nieściśle (i formalnie niepoprawnie) świńską grypą nazywa się również chorobę wywoływaną przez tzw. nowy wirus grypy północnoamerykańskiej (nazywany również wirusem grypy meksykańskiej).
U świń wirusy grypy wywołują liczne zachorowania, jednak śmiertelność na skutek zakażenia jest niska. Wirus grypy świń typu A/H1N1 został wyizolowany po raz pierwszy u świń w 1930 roku.
Świńska grypa stanowi bezpośrednie zagrożenie życia zwłaszcza dla osób starszych, dzieci oraz z obniżoną odpornością.
Spożywanie wieprzowiny nie zwiększa ryzyka zakażenia wirusem świńskiej grypy. Po prostu w tkance mięśniowej wirus nie rozprzestrzenia się, a poza tym jest wrażliwy na działanie temperatury — skutecznie eliminuje go więc zwyczajna obróbka termiczna mięsa.

Czy można się uchronić przed świńską grypą?

Wirusem A/H1N1 można zarazić się drogą kropelkową, podobnie jak w przypadku „zwykłej” grypy. W celu ograniczenia ryzyka zachorowania należy przestrzegać podstawowych zasad higieny osobistej. Zarazki można wyeliminować dopiero po co najmniej 20 sekundach mycia rąk ciepłą wodą. Pomocne mogą okazać się w tym celu także specjalne żele dezynfekujące. Specjaliści zalecają, by nie lekceważyć nawet drobnego przeziębienia i bezwzględnie zgłaszać się do lekarza w przypadku wystąpienia gorączki. Chorobie mogą towarzyszyć klasyczne objawy grypy, m.in.:
– osłabienie
– dreszcze
– ból gardła
– problemy z oddychaniem
– kaszel
– katar
– brak apetytu/brak łaknienia
– wymioty/biegunka/nudności
– ból w klatce piersiowej
– bóle mięśniowe i kostne
– ogólne poczucie rozbicia i braku energii

Wirusy mogą łatwiej rozprzestrzeniać się w dużych skupiskach ludzkich, dlatego m.in. podczas podróży publicznymi środkami lokomocji warto zachować szczególną ostrożność. Lepiej też nie przekazywać sobie całusów na powitanie, ponieważ A/H1N1 łatwo przenosi się m.in. poprzez kontakt z ustami. Warto zadbać o odporność organizmu (odpowiednio się wysypiać, stosować urozmaiconą dietę bogatą w warzywa i owoce) oraz zwrócić uwagę na osoby z grup podwyższonego ryzyka zakażenia (dzieci oraz osoby starsze).