Piernik – smak polskiej tradycji

Zobacz galerię
32 zdjęć
Piernik – smak polskiej tradycji
_MCH4645

Piernik – smak polskiej tradycji
_MCH4646

Piernik – smak polskiej tradycji
_MCH4647

Piernik – smak polskiej tradycji
_MCH4648

Piernik – smak polskiej tradycji
_MCH4656

Piernik – smak polskiej tradycji
_MCH4657

Piernik – smak polskiej tradycji
_MCH4658

Piernik – smak polskiej tradycji
_MCH4659

Piernik – smak polskiej tradycji
_MCH4661

Piernik – smak polskiej tradycji
_MCH4663

Piernik – smak polskiej tradycji
_MCH4680

Piernik – smak polskiej tradycji
_MCH4681

Piernik – smak polskiej tradycji
_MCH4694

Piernik – smak polskiej tradycji
_MCH4705

Piernik – smak polskiej tradycji
_MCH4706

Piernik – smak polskiej tradycji
_MCH4710

Piernik – smak polskiej tradycji
_MCH4711

Piernik – smak polskiej tradycji
_MCH4712

Piernik – smak polskiej tradycji
_MCH4713

Piernik – smak polskiej tradycji
_MCH4714

Piernik – smak polskiej tradycji
_MCH4716

Piernik – smak polskiej tradycji
_MCH4717

Piernik – smak polskiej tradycji
_MCH4718

Piernik – smak polskiej tradycji
_MCH4720

Piernik – smak polskiej tradycji
_MCH4723

Piernik – smak polskiej tradycji
_MCH4725

Piernik – smak polskiej tradycji
_MCH4726

Piernik – smak polskiej tradycji
_MCH4731

Piernik – smak polskiej tradycji
_MCH4732

Piernik – smak polskiej tradycji
_MCH4745

Piernik – smak polskiej tradycji
_MCH4776

Piernik – smak polskiej tradycji
_MCH4786

„Piernik – smak polskiej tradycji” pod takim hasłem przed samymi świętami Bożego Narodzenia odbyły się warsztaty kulinarne z udziałem uczniów klas III B i III C z Zespołu Szkolno – Przedszkolnego nr 1 w Piszu.

Zajęcia odbyły się w restauracji Belweder pod czujnym okiem Małgorzaty Szumowskiej, właścicielki lokalu.
Piernik jest jednym z najstarszych ciast, obecnym w polskiej tradycji od wieków. W Europie pierniki zostały rozpowszechnione po wojnach krzyżowych, kiedy to nastąpił rozwój handlu z Bliskim Wschodem, a wraz z nim pojawiły się egzotyczne przyprawy, bez których nie byłoby mowy o piernikach.

– Nauka musi być dla dzieci przede wszystkim zabawą, wtedy szybciej zostaje przyswojona i na dłużej zapamiętana. Takiego zaangażowania jak w przygotowanie pierników nie widziałam u moich uczniów nigdy wcześniej – opowiada Wioleta Lenkiewicz – wychowawca klasy III B – Zachęcam rodziców, by jak najczęściej włączali swoje pociechy w pomoc podczas przygotowywania posiłków.