„Piernik – smak polskiej tradycji” pod takim hasłem przed samymi świętami Bożego Narodzenia odbyły się warsztaty kulinarne z udziałem uczniów klas III B i III C z Zespołu Szkolno – Przedszkolnego nr 1 w Piszu.
Zajęcia odbyły się w restauracji Belweder pod czujnym okiem Małgorzaty Szumowskiej, właścicielki lokalu.
Piernik jest jednym z najstarszych ciast, obecnym w polskiej tradycji od wieków. W Europie pierniki zostały rozpowszechnione po wojnach krzyżowych, kiedy to nastąpił rozwój handlu z Bliskim Wschodem, a wraz z nim pojawiły się egzotyczne przyprawy, bez których nie byłoby mowy o piernikach.
– Nauka musi być dla dzieci przede wszystkim zabawą, wtedy szybciej zostaje przyswojona i na dłużej zapamiętana. Takiego zaangażowania jak w przygotowanie pierników nie widziałam u moich uczniów nigdy wcześniej – opowiada Wioleta Lenkiewicz – wychowawca klasy III B – Zachęcam rodziców, by jak najczęściej włączali swoje pociechy w pomoc podczas przygotowywania posiłków.