Konkurs nalewek, strzelania z wiatrówki, pokazy psów myśliwskich, zawody wędkarskie oraz przepysznie doprawiona dziczyzna i wiele innych atrakcji. W piątek w Piszu już po raz VIII odbędzie się jedna z najlepszych myśliwskich imprez regionu – Myśliwskie Smaki 2016.
Ideą, która od lat przyświeca imprezie jest propagowanie tradycji myśliwskich, poszanowania przyrody i regionalnych smaków jakie kryje w sobie Puszcza Piska i okoliczne jeziora. Dlatego podczas tegorocznej edycji imprezy oprócz licznych konkursów kulinarnych, strzeleckich, pokazów psów myśliwskich nie zabraknie też zawodów wędkarskich.
Wszystko okraszone będzie jak zwykle w muzyką myśliwską w wykonaniu m.in. zespołu sygnalistów myśliwskich m.in. Galindowe Rogi z Nadleśnictwa Maskulińskie i Sylwanowe Echo z Nadleśnictwa Pisz.
Myśliwskie Smaki „wystartują” o godz.14, pół godziny później ruszą zaplanowane konkursy. Podczas gdy ich uczestnicy, będą łowić ryby, czy strzelać do tarczy, na pl. Daszyńskiego trwać będą pokazy, a na stoiskach będzie można skosztować miodów, serów i dziczyzny przygotowanych przez regionalnych producentów i Koła łowieckie z powiatu piskiego.
Przygotowaniem myśliwskich specjałów dnia zajmie się Daniel Hucik w asyście mistrza kucharskiego Roberta Trzaski. Uczestnik drugiego sezonu Master Chefa z pomocą restauratora i mistrza krakowskiego cechu kucharzy w menu Myśliwskich Smaków zaprezentują nam: dzika na świeżo, zgrabny gulasz z sarniej nogi i pstrokaty krupnik z bażanta.
Wieczorem imprezę muzycznie zamknie koncert oldBreakout, czyli przyjaciele tworzący dawniej grupę Breakout, legendarną rockową formację, założoną przez Tadeusza Nalepę.